Puhelin: 040 194 8255 | Sähköposti: asiakaspalvelu@ortofysio.com

Terveys- ja hyvinvointialan härpäkkeet

Terveys- ja hyvinvointialan härpäkkeet

Pyörähdin huhtikuussa Kölnissä järjestetyillä liikunta- ja hyvinvointialan messuilla (FIBO) ja siitä se ajatus sitten lähti...

Ensimmäisenä tällaista maalaispoikaa lyö kasvoille messujen valtavat mittasuhteet: Kölnin messualue sisältää valtavia halleja hallien perään silmänkantamattomiin. FIBO onnistui täyttämään noita valtavia halleja 10! Siinä on muutama neliömetri liikuntaa- ja hyvinvointia. Hyvinvointialan markkinat ovat siis valtavat maailmalla ja kaikki toimijat haluavat osansa siitä, ja sen oman ferrarin tahi porchen parkkipaikalle. Suomessakin alan arvioidaan olevan jo miljardi luokkaa.

Nykyajan some "glitter" kulttuuri myös ruokkii vahvasti ulkonäkö tavoitteita (tästä voisi joskus pakinoida enemmänkin) ja on valjastettu vahvasti markkinoinnin ikeeseen. Kaiken mailman influensserit tuuttaavat kaupallista yhteistyötä ja saavat hämmentäviä summia rahaa siitä, että sinulle tulee ajatus: "Kun minä tuota palkkaria imasen, minusta tulee yhtä nuori ja kaunis ja entistä vahvempi ja komeempi". Tai "tämä on se kaiken muuttava treenivimpautin jolla minä saan suuremman hauiksen ja sinä upean pyllyn". 

Tätä vastaavaa ajatusta myydään meille terveys- ja hyvinvointialan toimijoille lauseilla: "Tämä parantaa asiakkaasi jo 5 hoitokerran jälkeen ja sinä saat siitä satasen tunti" Ja näitä laitteita on hoitokäyttöön monia, enemmän ja vähemmän asiakas näkökulmasta hyödyllisiä. Ennen muinoin oli sähkö- ja ultraäänihoidot, laserterapia, ääniterapiatuoleja, nykyisin lisäksi verisuoniterapia laitteita, shockwave, huippukylmä, painepussi jne....  (Jätetään tuo kauneuspuoli pois vaikka sekin oli aikahyvin edustettuna messuilla). Moni meistä ostaa ajatuksen ja vilpittömästi ajattelee auttavansa asiakasta myymällä/käyttämällä näitä.

Ennen kuin kukaan henkisesti loukkaantuu kirjoituksestani lisätään tähän muutama argumentti liittyen aiheeseen 1) moni kohtaamamme vaiva paranee hoidosta huolimatta ja hoito tuo usein sen tarvittavan lupauksen paranemisesta. 2) minulle se auttoi, juu kyllä, kolmannes hyötyy joka tapauksessa tehtiin mitä vaan. Tähän ilmiöön löytyy monia syitä ja se on vain hyvä jos auttoi! 3) osalla vimpauttimista on todettu jonkin asteinen vaikutus jossain ongelmissa ja mahdollisesti solu tasolla mutta sitten on vetäisty liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä  4) verratavuus on ehkä suurin haaste, onko tämä menetelmä parempi kuin tuo hoito? Olisko tämä parantunut yhtä nopeasti vaikka kevyellä liikunnalla tai vaikkapa kuormituksen keventämisellä? Yksi sopii yhdelle ja toinen toiselle, näin se tuppaa menemään.

Tästä päästään tuohon eettiseen kysymykseen, vaikka me olemmekin yrittäjiä, niin emmekö asiantuntijoina ole asiakkaalle vastuussa, että noudatamme parhaita mahdollisia käytäntöjä hoidoissamme ja kuntoutuksessamme? Muistetaan kuitenkin aina tuo erehtymisen mahdollisuus, olemmehan ihmisiä. Tietokin lisääntyy koko ajan ja meillä on mahdollisuus muuttaa toimintaamme, jos jokin oletus tai tieto osoittautuu virheelliseksi. Vanhat konstit korvautuvat uusilla, joskus palataan taaksekin päin.

Esimerkiksi Bemer (eli verisuoniterapia härpäke) menee tutkimusten mukaan vahvasti vaihtoehtolääketieteen puolelle (vrt. homeopatia) ja näytöt hoidon toimivuudesta ovat erittäin kyseenalaisia. Asiaa on pohtinut mm. Professori Juhani Knuuti useammassakin julkaisussaan: "Aalto-yliopiston tutkijat mittasivat laitteen teknisiä toimintoja ja totesivat ettei laitteella voi olla mitään hoidollista tehoa. Tutkimuksen mukaan laitteen tuottama sähkökenttä oli liian pieni vaikuttaakseen ihmiseen" (Suora lainaus Kauppatavarana terveys- kirjasta). Silti tätä on laitetta pystytty myymään jo vaikka kuinka kauan! Jatkolukemista aiheesta: https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/onko-bemer-terapia-tehokasta-hoitoa/

Pelkään, että vastaavien tapausten yleistyessään nakerramme uskottavuuttamme kuntoutuksen/terveyden asiantuntijoina. Riittääkö meille, ettei hoito ole vaarallista vai pitäisikö sillä olla jotain vaikutustakin? Missä menee turhuuden myymisen eettinen raja?

Siitä huolimatta luotan, että tiede ja tekniikka tulee tulevaisuudessa parantamaan terveyttämme ja hyvinvointiamme monella osa-alueella kuten esimerkiksi rokotusten, sydämen terveyden ja syöpien osalta on käynyt.

Omien ajatusten ja tämän kirjoituksenkin taustavaikuttimina ovat toimineet mm. kirjat: Kauppatavarana terveys, Juhani Knuuti; Hautaa Humpuuki, Juha Hulmi; Terveys ja humpuuki, Juha Matias Lehtonen. Näihin aiheisiin oma kiinnostus heräsi Korona keväänä  2020 kun oli aikaa lueskella enemmän ja kohtasin mitä erikoisempia ennakkoluuloja ja misinformaatiota. 

Palataan tämän aiheen pohdiskeluun vielä jossain vaiheessa lisäravinteiden osalta.

Jari Mikkonen

23.01.2024

Ota kaikki hyöty hyötyliikunnasta

Moni vannoo hyötyliikunnan nimeen mutta miten lihaskunto- ja voimaharjoittelu hyödyttää hyötyliikkujaa?
29.11.2023

Polven nivelrikko, asia jonka kanssa me kaikki joudumme elämään

Nivelrikko on vaiva joka kuuluu ihmisen elämään kuten hiusten harmaantuminen mutta elintavoilla ja liikunnalla voit vaikuttaa niveltesi hyvinvointiin
29.11.2023

Terveys on Ikuisuusprojekti

Ajatuksena pohdiskella henkilökohtaisesta näkökulmasta liikkumista, terveyttä ja fiiliksiä elämästä yleensä
23.08.2022

Onko joskus vähemmän enemmän?

Tutkijat toteavat, että pitkä ja raskas painoharjoittelu kerran viikossa ei ole yhtä tehokasta kuin vähäinenkin harjoittelu useasti viikossa.
15.07.2022

Klikki otsikot aiheuttavat turhaa liikkumisen pelkoa?

Moni otsikko huutaa: "Ethän tee tätä virhettä salilla" tai "vartalon kierto on potentiaalisesti vaarallinen"